Vanligt förekommande begrepp

Från LTF
Version från den 22 november 2017 kl. 15.19 av Miha (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Standardsida: <font size = 4> Tillbaka till startsidan ---- ==Vanligt förekommande begrepp== Nedan ges övergripande beskrivningar av vanligt förekommande begr...')

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Standardsida: Tillbaka till startsidan


Vanligt förekommande begrepp

Nedan ges övergripande beskrivningar av vanligt förekommande begrepp vid hantering av lokala trafikföreskrifter med hjälp av LTF.

Föreskrift/lokal trafikföreskrift

Lokala trafikföreskrifter (LTF:er) benämns ofta bara som föreskrifter, i LTF. Avser trafikreglering som det anges i Trafikförordningen (TrF) och i övriga anvisningar från Transportstyrelsen.

Trafikregeltyp

Föreskrifter delas in i olika trafikregeltyper främst efter vilka lagrum de tillhör. Denna indelning är gjord av Transportstyrelsen och det finns totalt 26 olika trafikregeltyper:

INFOGA BILD Till varje trafikregeltyp finns en eller flera grundmallar som Transportstyrelsen ställt upp och som också finns representerade i LTF-systemet som var sin LTF-mall (se nedan om LTF-mallar).

Trafikregel

En trafikregeltyp delas vidare upp i olika trafikregler. När man sparar en föreskrift beräknar LTF-systemet automatiskt en trafikregel genom att tillämpa ett s.k. trafikregelfilter. Det betyder att programmet går igenom textinnehållet och försöker bestämma en trafikregel. Det finns möjlighet att själv påverka vilken trafikregel en föreskrift skall tillhöra i de fall den automatiska beräkningen inte räcker till. Se begreppet ”Forcerad trafikregel”. Trafikregel är i detta sammanhang endast ett sätt att möjliggöra sökning och gruppering av föreskrifter. Varje trafikregel får en egen ikon i sökträdet och trafikregeln bestämmer också vilken skylt som används när man anger ett skyltläge i kartan.

När man sparar en föreskrift beräknar LTF-systemet automatiskt en trafikregel genom att tillämpa ett s.k. trafikregelfilter. Det betyder att programmet går igenom textinnehållet och försöker bestämma en trafikregel. Det finns möjlighet att själv påverka vilken trafikregel en föreskrift skall tillhöra i de fall den automatiska beräkningen inte räcker till. Se begreppet ”Forcerad trafikregel”. Trafikregel är i detta sammanhang endast ett sätt att möjliggöra sökning och gruppering av föreskrifter. Varje trafikregel får en egen ikon i sökträdet och trafikregeln bestämmer också vilken skylt som används när man anger ett skyltläge i kartan.

En brukarmall kan också innehålla uppgift om vilken trafikregel en LTF skall resultera i. Den uppgiften tar i så fall över de automatiska trafikregelfiltren. Se vidare i kapitel 5.8: Transportstyrelsens anvisningar.

Forcerad trafikregel

När en LTF sparas beräknas automatiskt en trafikregel. Det kan t.ex. vara så att om det handlar om hastighet så försöker programmet utifrån texten i föreskriften konstatera vilken hastighet det är. (30 eller 40 osv.) Det kan ibland finnas anledning att tvinga på programmet en annan trafikregel än den beräknade. Detta görs med knappen ”Forcerad trafikregel” som ger möjlighet att byta till en inom trafikregeltypen relevant trafikregel.

INFOGA BILD

Knappen ger denna valmöjlighet:

INFOGA BILD

Önskad trafikregel kan även anges i den brukarmall man använder. Se kapitel 5: Redigering av brukarmallar

Aktivitet

Vid handläggningen av en föreskrift finns fyra olika aktiviteter som handläggaren kan använda sig av. Aktiviteter betraktas som sidoinformation och måste inte anges. Följande existerar:

  • Samråd/Yttrande med olika instanser och med polisen som berörs av den föreslagna åtgärden
  • Kommunicering med den som ansökt om föreskriften
  • Kommunicering med den som ansökt om föreskriften
  • Anteckning

Förenklad platsbenämning

Till en LTF hör en förenklad platsbenämning. Till skillnad från vägnätsanknytningen kan denna bara omfatta en gata eller ett områdesnamn. Exempel på förenklad platsangivelse:

INFOGA BILD I de flesta fall är detta detsamma som angiven väglänk. Det kan också vara namnet på ett område som i sin tur innehåller flera gator. Det går att ändra denna uppgift. Knappen ”Ändra” kan användas för att uppdatera uppgiften som i så fall måste granskas gentemot vad som står i föreskriftens rubrik och föreskriftstext.

Här finns alltså möjligheten att göra en LTF sökbar på ett namn trots att den ligger på en länk som är namnlös eller har ett felaktigt namn. Se kapitel 4.18.3: Sökning på gatunamn

Giltighet

Ikraftträdande är det datum (och möjligen också klockslag) då föreskriften blir gällande.

Upphörande är det datum (och möjligen också klockslag) då föreskriften slutar gälla.

Anges inget klockslag i föreskriften antas 00.00 Klockslag är normalt en dold text eftersom den mer sällan används. Kan göras synlig via knappen INFOGA BILD (Visa/dölj) och en högerklick på frasen. Se kapitel 4.6: ”Expertläge”

Område

Föreskrifter som meddelas för avgränsade områden gällande för alla gator (eller delar av gator) som ingår i området definieras i LTF som områden. Exempel på sådana områden är tättbebyggt område, parkeringsområde eller område med nedsatt hastighet.

Områdesguiden i LTF fångar upp de gatulänkar som finns innanför den polygon man ritar. Polygonen lever inte kvar utan läget representeras som sträckor. Således kan inte område anges för att visa föreskrifter som ligger på mark där ingen väglänk finns. Vill man visa ett område som en polygon får man antingen göra en egen geometri (Se kapitel 4.111: Ange läge för föreskrift) eller rita polygonen på nytt innan kartbilden kopplas till föreskriften. (Se kapitel 12 för förtydliganden om områden och områdesföreskrifter.)

Betraktelsedatum

Vill man se vilka föreskrifter som gäller för ett visst datum kan man ange betraktelsedatum, för att därefter söka i respektive register efter önskade ärenden/föreskrifter.

LTF-mallar

LTF-systemet bygger på Transportstyrelsens mallar för IT-anpassning av lokala trafikföreskrifter. Mallarna finns beskrivna i ett antal dokument. Bland dessa kan nämnas en handledning, utgiven av Transportstyrelsen, som gått ut till alla leverantörer av informationssystem för lokala trafikföreskrifter. Anledningen till att mallar framtagits är dels att IT-anpassa föreskrifterna men även att standardisera kommuners formulering av föreskrifterna. En mall utgörs av en huvudfras eventuellt kombinerad med en eller flera tilläggsfraser.

Användbara dokument kan hämtas från transportstyrelsens hemsida: http://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/RDT-digitala-trafikforeskrifter/Grunderna-for-RDT/Styrande-och-stodjande-dokument/

INFOGA LÄNK TILL RDT`S SIDA! RDT_handboken_BTR_teknisk_beskrivning_Version_25.pdf

RDT-handboken - Exempelsamling mallbaserade trafikföreskrifter.pdf

Grundmallar

I systemet kan man välja att använda sig av mallarna så som de beskrivs i den handledning som Transportstyrelsen publicerar. Man utgår då från mallarna i sin grundform, väljer ut en huvudfras och kombinerar vid behov den med någon eller några av de möjliga tilläggsfraser som finns att tillgå. Efter detta val registreras de uppgifter som behövs för att skapa en lokal trafikföreskrift.

Nackdelen med att använda grundmallarna är att vissa är ganska omfattande och innehåller många fraser som vanligtvis inte används.

Brukarmallar

För att underlätta arbetet med att skapa lokala trafikföreskrifter finns det i systemet möjlighet att använda sig av brukarmallar. Ett antal färdiga brukarmallar följer med systemet. Därtill kan egna brukarmallar skapas vid behov.

En brukarmall består, precis som grundmallarna, av en huvudfras eventuellt kombinerad med en eller flera tilläggsfraser. Brukarmallarna utgår från grundmallarna. Skillnaden är att en brukarmall är ”mer färdig” för att passa vanligt förekommande föreskriftstyper. På så sätt minimeras antalet fält där man behöver registrera uppgifter för att skapa en föreskrift. Många värden kan vara ifyllda i förväg och kan vara kommunspecifika. Namnsättningen talar om till vilken typ av föreskrifter brukarmallen lämpar sig för.

Olika typer av föreskrifter i LTF

När man skapar en föreskrift i LTF väljer man en av 4 möjliga typer. Valet styr lagrum och hur frasen för ikraftträdande ser ut. Följande fyra typer finns: *Allmänna föreskrifter: Sådana föreskrifter som inte utmärks med skyltar och inte har någon utbredning i kartan. I praktiken används bara fritextmallen (Trafikregeltyp 27) för denna typ av föreskrifter. Föreskriften kan ha vilket lagrum som helst och gäller tills vidare.

*Permanenta föreskrifter: Föreskrifter som inte har någon tidpunkt för upphörande utan gäller tills ett separat beslut om upphörande tas. Lagrum beroende på trafikregeltyp.

*Tillfälliga föreskrifter: Någon definition av uttrycket ”tillfällig föreskrift” finns inte rent juridisk. Möjligen kan den uppfattas som motsatsen till en föreskrift som gäller tills vidare. I LTF används uttrycket för att beskriva en föreskrift med kort varaktighet och som har en angiven start- och sluttidpunkt. Lagrum beroende på trafikregeltyp och ett datum för upphörande måste anges.

*Väghållarbeslut: Beslut tagna med 10 kap. 14 § första stycket trafikförordningen som grund. Väljer man denna typ av föreskrift måste också ett datum för upphörande anges.