Applikationens olika delar

Från LTF
Hoppa till: navigering, sök

Standardsida: Tillbaka till startsidan


Starta och logga in

Vid programstart måste användaren ange användarnamn och passord för att logga in i systemet. Dessa inloggningsuppgifter skapas inte i LTF utan i LV-administratören. I LV-administratören regleras även huvudsakliga användarrättigheter. Vid programstart kontrolleras en rad inställningar bl.a. synkronisering med NVDB. Synkronisering av vägnät sker automatiskt varje natt och skulle av någon anledning synkronisering inte ske under tre dygn visas en varningsruta med texten "Systemet har inte synkroniserat med NVDB på tre dagar. Kontakta din systemadministratör"


Påpekandet är inte hindrande beträffande möjligheten att skriva föreskrifter men problemet bör åtgärdas så att användaren alltid har tillgång till ett uppdaterat vägnät.

Hantera fönster

Det finns olika typer av fönster, verktygsfönster och dokumentfönster:

• Verktygsfönster

Ett verktygsfönster kan dockas och flikas efter behag. Sökträd, bevakning, skyltfönster, förhandsgranska och RDT-fönstret är exempel på sådana fönster. Genom att dra i fönsterrubriken kan fönstret flyttas till önskat ställe på bildskärmen. Fönstret ”flyter omkring” men i kanten av programfönstret kan ett verktygsfönster dockas. Dockningsläget markeras genom att en grå skugglist visas när fönstret når vissa positioner. Släpp fönstret där och fönstret har fått en fast plats.

3.2.1.1.PNG

Det finns också ett häftstift i fönstret (i dockat läge) 3.2.1.2.PNG Vill man gömma fönstret så klickar man på häftstiftet och då kommer hela fönstret att lägga sig vertikalt som en flik i bildskärmskanten (se bilden nedan). För att få fram en flik igen behöver man bara sväva med markören över önskad flik så visar den sig.

3.2.1.3.PNG

Programmet kommer ihåg vald fönsterkonfiguration mellan varje användningstillfälle. Möjlighet finns också att spara tre olika färdiga fönsterkonfigurationer: Konfiguration 1 3. Denna inställning nås genom knapparna 3.2.1.4.PNG eller genom snabbvalen "Ctrl+1", "Ctrl+2" och "Ctrl+3".

Gör så här för att spara en egen fönsterkonfiguration:

- Välj först någon av de tre befintliga konfigurationerna, dvs. klicka på någon av de tre knapparna. (Rekommenderat är att konfiguration 1 behålls som ”standard” Behåll den som den är!)

- Arrangera fönstren enligt önskemål.

- Klicka sedan på spara aktuell fönsterkonfiguration till höger om de tre konfigurationsalternativen för att spara din fönsterkonfiguration.

3.2.1.5.PNG

• Dokumentfönster

Det kan finnas flera dokumentfönster öppna samtidigt. Föreskrift och karta är exempel på sådana fönster. Öppnar man flera dokument så kommer de att visas som flikar ovanför verktygsmenyn i kartfönstret. Förflyttning mellan de olika flikarna görs enkelt med ”Ctrl+Tab” eller genom att klicka på fliken eller bläddra mellan flikarna med bläddringsknapparna. För att stänga en flik använder man ”Ctrl+F4”, klickar på stängknappen eller högerklickar på fliken och väljer "Close".

3.2.1.6.png

Dokumentytan kan även delas upp i separata delar, Antingen i horisontalt eller vertikalt visningsläge. För att göra detta, högerklickar du på tabbflikarna och väljer det alternativ du föredrar.

3.2.1.7.png

För att återställa till föregående visningsformat högerklickar du på det nedersta dokumentet, högerklickar och väljer Move to previous Tab Group.

3.2.1.8.png

Sökträdet

Öppna sökträdet, om det inte redan visas, gör man genom att i verktygsmenyn högst upp välja "Visa" och sedan välja "Sökträd", alternativt funktionstangenten F6.

3.3.1.png

I sökträdet visas sökresultatet från de sökningar som gjorts via sökbilden, funktionstangent F11 eller genom markeringar i kartan. Överst i fönstret visas det antal föreskrifter som är resultatet av din utsökning. Ett antal knappar vars funktioner förklaras nedan. Under dessa knappar finns en kombinationsruta där olika sorteringsordningar kan ställas in. Genom att högerklicka i sökträdet kan man utföra kommandon som att öppna en föreskrift, visa i kartan, skriva ut, ersätta, låta upphöra eller basera en ny föreskrift på en gammal.

Om föreskriften är markerad med en blå ikon (paragraftecknet) framför föreskriftens-id så betyder det att det är en "permanent föreskrift".

Om föreskriften är markerad med en grön ikon framför föreskriftens-id så betyder det att det är en "tillfällig föreskrift".

Och slutligen om föreskriften är markerad med en röd ikon framför föreskriftens-id så betyder det att det är en "avskriven eller upphörd föreskrift".

3.3.1.1.PNG Expandera alla nivåer i sökträdet.

3.3.2.1.PNG Dra ihop (kollapsa) alla nivåer.

3.3.3.1.PNG Töm sökträdet (görs normalt automatiskt vid ny sökning om inte är plustecknet nedan är aktiverat.

3.3.4.1.PNG Addera sökresultat. Resultatet av en ny sökning fyller på sökträdet istället för att först tömma hela sökträdet.

3.3.5.1.PNG Visa i kartan. Om knappen är aktiverad betyder det att i samma stund som sökträdet fylls på försöker programmet dessutom visa utbredningarna i kartan. Detta kan ta tid. Använd hellre ett högerklick i sökträdet och välj sedan kommandot "Visa alla i kartan".

3.3.6.1.PNG Visar även föreskrifter av typen upphörande som normalt inte visas i sökträdet.

Kombinationsruta för val av sorteringsordningar:

3.3.7.1.PNG

Bevakningsfönstret

Öppna bevakningsfönstret genom att i verktygsmenyn högst upp välja "Visa" och sedan välja "Bevakningsfönster", alternativt funktionstangenten F9.

3.4.1.PNG

I bevakningsfönstret visas de föreskrifter som man vill bevaka. Detta regleras via bevaknings-inställningar. Inställningar nås genom knappen längst till höger i bevakningsfönstret. Övriga knappar fungerar precis som i sökfönstret.

Inställningar kan göras så att bevakningsfönstret alltid visas vid programstart vilket kan vara en fördel.

Föreskrifter i bevakningsfönstret kan öppnas/skrivas ut/visas i kartan på samma sätt som föreskrifter i sökträdet.

Finns flera handläggare kan man välja att bara bevaka sina egna föreskrifter.

Bevakningsinställningar gäller per handläggare och kan fritt redigeras när som helst. Se bild nedan.

3.3.1.1.PNG Expandera alla nivåer i sökträdet.

3.3.2.1.PNG Dra ihop (kollapsa) alla nivåer.

3.3.3.1.PNG Töm sökträdet (görs normalt automatiskt vid ny sökning om inte är plustecknet nedan är aktiverat.

3.4.1.1.PNG Ladda om bevakningsfönstret. Kan behövas om man misstänker att databasen uppdaterats av annan användare under den tid bevakningsfönstret varit öppet.

3.4.2.1.PNG Tar fram möjligheten att ställa in vad som skall visas i bevakningsfönstret.

3.4.2.PNG

Förhandsgranska

Nås via F7 om fönstret inte redan är synligt. Innehållet är alltid synkroniserat med markerad föreskrift i sökträdet eller bevakning eller den föreskrift som man har öppen för tillfället, det vill säga den som visas i föreskriftsfönstret. Visar ett sammandrag av information om föreskriften.

3.5.1.PNG

Vägmärke

Nås via F8 om fönstret inte redan är synligt. Innehållet är alltid synkroniserat med markerad föreskrift i sökfönster eller bevakning eller den föreskrift som man har öppen för tillfället, det vill säga den som visas i föreskriftsfönstret. Visar den skyltkombination man angett till föreskriften.

3.6.1.PNG

Kartfönster

Nås via F10. Kartfönstret hamnar som en flik bland ev. öppna föreskrifter. Observera att det är du själv som användare som skall bestämma vilken typ av bakgrundsinformation du vill ha i kartan. Vilka kartskikt som skall vara tända och vilka som skall vara selekterbara.

3.7.1.PNG

Föreskriftsfönster

Det är möjligt att i sökträdet aktivera fler än en föreskrift. För varje ny föreskrift som öppnas visas denna i föreskriftsfönstret under en ny flik. Aktiverad flik är den med svart text. Bilden nedan visar att fönster för två föreskrifter samt kartan är aktiva. Svart text (ändamålsplatsen) är den aktiva fliken.

3.8.1.PNG

En asterisk i fliken visar att det finns information som ännu inte sparats för denna föreskrift.

Överst i föreskriftsfönstret finns ett antal olika verktyg.

3.8.1.1.PNG Spara. Symbolen blir aktiv så fort ej sparad information finns. OBS! Utskrifter görs på det som finns i databasen så är symbolen aktiv måste man spara innan utskrift görs. I annat fall kan felaktiga värden visas.

3.8.1.2.PNG Utskrift med möjlighet att välja olika rapportmallar. Se kapitel 9: Rapporter/utskrifter för mer information.

3.8.1.3.PNG Visa det genererade dokumentet som förs över till RDT (Går också att skriva ut).

3.8.1.4.PNG Visar föreskriftens läge i kartan.

3.8.1.5.PNG Visar föreskriftens skyltlägen om sådana finns.

3.8.1.6.PNG Godkänner föreskriften. All formalia måste vara rätt och helt klart. Sedan kan föreskriften föras över till RDT.

3.8.1.7.PNG Avslår. Föreskriften ligger kvar men blir aldrig gällande. (Om man inte öppnar den på nytt och godkänner den).

3.8.1.8.PNG Raderar hela föreskriften och alla kringinformation. Kan bara göras på icke godkända föreskrifter.

3.8.1.9.PNG Öppnar föreskriften i ”expertläge” så att raser kan granskas, döljas eller tas fram. Se kapitel 4.6: ”Expertläge”

3.8.1.10.PNG Forcera trafikregel, dvs. bestäm vilken trafikregel som skall gälla. (Detta görs annars automatiskt).

3.8.1.11.PNG Justera föreskrift. En föreskrift som godkänts kan öppnas och bearbetas igen under förutsättning att datum för ikraftträdande ännu inte inträffat. Föreskriften kan sedan åter godkännas och på nytt föras över till RDT.

3.8.1.12.PNG Upphörande. Knappen innebär att en föreskrift om upphörande skrivs. Aktuell föreskrift upphör därmed att gälla när upphörande träder i kraft.

3.8.1.13.PNG En föreskrift som ersätter den aktuella föreskriften skapas. Man har möjlighet att behålla samma mall och även att behålla läget.

3.8.1.14.PNG En föreskrift skapas baserad på aktuell föreskrift. Man har möjlighet att behålla samma mall och även att behålla läget. Den föreskrift man baserar på påverkas inte.

3.8.1.15.PNG Används för att skicka föreskriften till RDT. Fönstret för RDT-leverans öppnas och man får logga in i RDT.

3.8.1.16.PNG Denna knapp visar vilken mall som har använts för att skriva föreskriften. Det syns genom att man håller musen ovanför knappen. Om man klickar på knappen öppnas ett nytt fönster som visar lite mer information om föreskriften, se vidare kapitel 4.9: Information om föreskriften.

Dokumentytan kan delas i flera delar. För detta, välj att högerklicka på tabbflikarna och välj New vertical/horizontal Tab Group så visas kartan och föreskriften samtidigt, så här:

3.8.2.PNG

Gatuinnehåll

Genom att markera en eller flera väglänkar i kartan kan den information som finns kopplad till dessa, och som ligger lagrad i LV presenteras i Gatuinnehållsfönstret som nås via ”Visa”, ”Gatuinnehåll” eller F4.

3.9.1.PNG

Förändringar av vägnätet i LV

Ofta sker det ju förändringar av vägnätet pga ny-, eller ombyggnad vilket kan leda till att man behöver se över sina föreskrifter. Beroende på vad som händer så kan ju vissa befintliga föreskrifter behöva hanteras samt vissa nya kanske skall tillkomma. Genom att söka på förändringar kan LV-förändringar presenteras i Urvalsfönstret. Menyn ”Visa” och sedan ”Sök förändringar”, alternativ ”Ctrl+F12”. Se vidare kapitel 7: Hantering av LV-förändringar. Se över internlänk.

3.10.1.PNG

Inställningar

Som användare kan du göra en del personliga inställningar för din klient. Dessa hittar du högst upp i verktygsmeny under "inställningar"/"inställningar".


Bevakningsinställningar

Här kan du göra inställningar för bevakningar av föreskrifter utifrån olika kriterier som ex.vis vilka föreskrifter som saknar besvarade samråd/yttranden från polisen eller föreskrifter som trätt i kraft utan att ha kungjorts. Dessa bevakningar kan vara ett bra verktyg för att få en bra överblick över dina föreskrifter. Genom att längst ner i dialogen bocka i "Visa vid uppstart" så visas dessa bevakningar i bevakningsfönstret vid uppstart av LTF.

3.11.1.PNG


RDT-inställningar

Motsvarande inställningar kan göras för RDT-leveranser. De inställningar du gör här visas sedan i RDT-bevakningsfönstret. Det hittar du i verktygsmenyn under "Visa"/"RDT". Kan även öppnas med tangentkombinationen CTRL+T.

3.11.2.PNG

´Inställningar

Här kan du göra personliga inställningar för din LTF klient.

Exkludera föreskrifter: Du kan exkludera trafikregeltyper vid sökning. Detta kan ex.vis vara relevant vid sökning via kartan på föreskrifter som omfattar stora mängder information. Framförallt om du använder den gamla kartan.

Använd standardvärde för LTF: Här kan du välja om du vill att standardinställningen för när du vill skriva en ny föreskrift. Om du oftast skriver väghållarbeslut så kanske du vill att den LTF-typen skall vara förvald. Det hanterar du här.

Kartan: Här kan du välja om du vill att kartan alltid skall visas när du startar LTF. Normalt så brukar detta sättas som ett defaultvärde vid installation.


3.11.3.PNG