Skillnad mellan versioner av "Typfall vid registrering av LTF"
Miha (Diskussion | bidrag) |
Miha (Diskussion | bidrag) |
||
Rad 37: | Rad 37: | ||
====Parkering - flera sträckor==== | ====Parkering - flera sträckor==== | ||
− | <font size = | + | <font size = 3> [[Huvudsida|Tillbaka till startsidan]] |
---- | ---- | ||
Versionen från 2 september 2020 kl. 12.46
Typfall vid registrering av LTF
Här kommer i sammandrag några olika typfall vid registrering av geografiskt läge av en LTF samt andra tips i samband med registrering av en föreskrift.
Innehåll
- 1 Begreppen noder och länkar
- 2 När (och vad) skall man spara?
- 3 Huvudled, hel gata
- 4 Huvudled, del av gata, flera länkar
- 5 Områden
- 6 Tättbebyggt område (TBO)
- 7 Cirkulationsplats, fall 1
- 8 Cirkulationsplats, fall 2
- 9 Förbud/påbud att svänga
- 10 Förbud mot infart
- 11 Omkörningsförbud - två sträckor
- 12 Väjningsplikt och stopplikt
- 13 Förbud att parkera fordon, område
- 14 Parkering - flera sträckor
- 15 Ev. problem med noder och länkar
- 16 Registrera samråd/yttrande
- 17 Registrera kommunicering
- 18 Registrera kungörande
- 19 Bärighetsklass
- 20 Körfält eller körbana för fordon i linjetrafik m.fl.
Begreppen noder och länkar
När (och vad) skall man spara?
Huvudled, hel gata
Huvudled, del av gata, flera länkar
Områden
Tättbebyggt område (TBO)
Cirkulationsplats, fall 1
Cirkulationsplats, fall 2
Förbud/påbud att svänga
Förbud mot infart
Fall 1, från Storgatan får man inte köra in på Lillgatan
Fall 2, från Storgatan får man inte köra in på parkeringen
Fall 3, från parkeringen får man inte köra in på Lillgatan
Omkörningsförbud - två sträckor
Väjningsplikt och stopplikt
Förbud att parkera fordon, område
Parkering - flera sträckor
Ev. problem med noder och länkar
Saknad nod
Länk inte korrekt namnsatt
Länken innehåller förgreningar
Ett problem med att ange föreskriftens lägesutbredning kan vara att programmet visar följande meddelande om att vald väg innehåller förgreningar.
Det finns några olika scenarion för när meddelande om att vald väg innehåller förgreningar visas i programmet. Nedan följer några användningsfall för när man kan få detta meddelande i programmet och tips om hur man gör för att lösa dem.
Användningsfall A:
I nedanstående exempel beror det på att man försöker ange en startpunkt och en slutpunkt där flera olika sträckor leder till samma punkt:
Startpunkt i A och slutpunkt i B ger ett bryderi eftersom man kan tänka sig att föreskriftens utbredning skall gälla sträckan A – B utefter västra länken eller att föreskriftens utbredning skall gälla sträckan A – B utefter östra länken eller som ett tredje fall att föreskriftens utbredning skall gälla sträckan A – B och gäller både östra länken och västra länken.
Programmet visar meddelande om vald väg innehåller förgreningar när sträcka skall anges om man enligt bilden försöker ange startpunkt i A och slutpunkt i B.
Observera att om ingen start- och slutpunkt anges i sträckutbredningen utan man istället tar med hela sträckor kommer meddelandet inte att visas.
Lösning användningsfall A:
Det finns två sätt att hantera detta.
1. Ange läget i föreskriften och välj att göra en områdesutbredning. I användningsfall A är det den enklaste och snabbaste metoden.
2. Ange läget i föreskriften och välj att göra en sträckutbredning. Här måste sträckutbredningen upprepas flera gånger till alla sträckor för föreskriften är sparade. I användningsfall A är det 4 stycken sträckor och man använder funktionen – lägg till sträckan till redan angivna lägen.
Markera först den västra länken, därefter den östra länken och gör klart läget och klicka sedan på spara.
- Upprepa därefter att ange sträcka och markera länk A och sätt ut start och slutpunkt. Glöm inte kryssrutan nedan:
Kryssrutan måste vara aktiverad så att programmet lägger till det nya läget till det först sparade läget i föreskriften. Gör klart läget för länk A och spara i föreskriften *.
Upprepa mellan *(asterixerna) för att lägga till länk B.
Användningsfall B:
En variant av användningsfall A är om det finns en vägkorsning där tre sträckor har samma gatunamn.
Föreskriftens utbredning ska vara med startpunkt i A och slutpunkt i B. Här, precis som i användningsfall A, är det flera olika sträckor som leder samman i en korsning och problemet är att avgöra om läget avser endast södra länken och norra länken eller om läget även ska ta med den östra länken.
Programmet visar meddelande om vald väg innehåller förgreningar när föreskriftens utbredning skall anges om man försöker enligt bilden ange startpunkt i A och slutpunkt i B.
Observera att om ingen start och slutpunkt anges i sträckutbredningen utan man endast tar med hela sträckor kommer programmet inte att visa meddelande vald väg innehåller förgreningar.
Lösning användningsfall B:
Ange läget i föreskriften och välj att göra en sträckutbredning. Markera först den norra länken och därefter den södra länken. Sätt därefter ut startpunkt A och slutpunkt B och gör klart läget och spara i föreskriften.
Användningsfall C:
Programmet visar meddelandet vald väg innehåller förgreningar uppkommer även om man har icke sammanhängande sträckor mellan startpunkten och slutpunkt.
[[Fil:12 Föreskriftens utbredning ska gälla mellan A – B enligt bilden ovan. Men sträckorna mellan punkt A och punkt B är inte sammanhängande. Det saknas en sträcka (ett glapp) och därför kan läget till föreskriften inte skapas.
I användningsfall C så har den sträcka som saknas i utbredningen ett annat gatunamn och därför kommer den gatudelen inte med till urvalet av de sträckor som ska ingå i utbredningen.
Programmet visar meddelande vald väg innehåller förgreningar när sträcka skall anges om man försöker enligt bilden ange startpunkt i A och slutpunkt i B.
Observera att om ingen start och slutpunkt anges i sträckutbredningen utan man tar med hela sträckor kommer programmet inte att skickar meddelande om vald väg innehåller förgrening.
Lösning användningsfall C:
Det finns två sätt att kringgå meddelande om att vald väg innehåller förgrening i användningsfall C-Om det är en sträcka som inte är med i urvalet av valda gatudelar kan man backa i guiden Ange sträcka och lägga till den sträcka som saknas eller också kan man börja om med sträckutbredning.
Användningsfall D:
En variant av användningsfall C är då man försöker ange en startpunkt och en slutpunkt och där flera icke sammanhängande sträckor gör att programmet visar meddelande vald väg innehåller förgreningar.
Föreskriftens utbredning ska gälla sträckan mellan A – B och sträckan mellan C och D. I detta fall är problemet lika som i användningsfall C att sträckorna inte är sammanhängande. Det saknas flera sträckor (ett glapp) och därför kan läget för föreskriften inte skapas.
Programmet visar meddelande vald väg innehåller förgreningar när sträcka skall anges om man, enligt bilden ovan försöker ange start- och slutpunkt.
Observera att om ingen start- och slutpunkt anges i sträckutbredningen utan man tar med hela sträckor kommer programmet inte att visa meddelandet.
Lösning användningsfall D:
Lösningen är som i användningsfall C att göra utbredningen uppdelad i två olika delsträckor. Ange läget och välj att göra en sträckutbredning. Här måste sträckutbredningen upprepas till alla i föreskriften ingående länkar är sparade. I exempel D är det många länkar och man använder funktionen – lägg till sträckan till redan angivna lägen.
Välj först alla länkar mellan A-punkt och B-punkt och gör klart läget och spara i föreskriften. Upprepa sträckutbredningen och välj därefter alla länkar mellan C-punkt och D-punkt och sätt ut start och slutpunkt. Glöm inte kryssrutan nedan:
Kryssrutan måste vara aktiverad så att programmet lägger till det nya läget till det först sparade läget i föreskriften. Gör klart läget för sträckan C-D och spara sedan föreskriften.
Användningsfall E:
En anledning till att programmet visar meddelandet vald väg innehåller förgreningar kan också vara att man har några sträckor som är markerade utanför bilden i kartan. Det händer om man zoomar sig in och glömmer bort att avmarkera länkar som inte skall vara med.
Lösning användningsfall E:
I de fall du i dialogen kan se vilka länkar det är så markerar du dem bara och tar bort dem. Har du svårighet att lokalisera dem så tömmer du helt enkelt dialogen på länkar och börjar om från början. Glöm inte att se till att avmarkera alla objekt i kartan innan du börjar om.
Länken består av en slinga
Länk saknas helt och hållet
Registrera samråd/yttrande
Samråd/yttrande har kommuner med vissa av dem som berörs av införandet av en ny föreskrift. Ett exempel är polismyndigheten. Det är möjligt att skapa och koppla flera samråd/yttranden till en föreskrift och även registrera de svar som inkommer. I systemet skiljs det inte på samråd respektive yttrande. Däremot kan man markera samråd/yttranden som svar förväntas till. Effekten av detta gör att man via bevakningsfönstret kan kontrollera vilka föreskrifter under handläggning som saknar svar från någon remissinstans.
Registrering av ett nytt samråd/yttrande sker genom att ”Samråd/Yttrande” väljs som alternativ i aktivitetsfönstret.
Det går inte att ändra ett samråd/yttrande. Det går dock att radera befintligt samråd/yttrande för att sedan ersätta det med ett nytt.
Registrera kommunicering
Kommunicering är en av de slags aktiviteter som kan knytas till en föreskrift. Välj att registrera en ny aktivitet. Välj sedan ”Kommunicering” som typ i förvalslistan för att registrera en kommunicering.
Registrera kungörande
Kungörande sker antingen genom skyltsättning eller genom kungörelse i tidningar. Kungörandet registreras i systemets aktivitetsfönster. Aktivitetstypen ”Kungörande” kan alltså antingen vara en kungörelse eller en skyltsättning.
Kungörelse sker antingen i Länets författningssamling och/eller i ortstidning medan skyltsättning sker via vägmärke.
I systemet är det möjligt att:
Bärighetsklass
Körfält eller körbana för fordon i linjetrafik m.fl.
Vid användande av grundmall 42 och tilläggsfras 169 ”På körbanan får även taxi inte föras under <tider>” är det viktigt att beroende på om man använder sig av uttrycken ”även” eller ”inte” i formuleringen säkerställer att dessa hamnar före eller efter fordonstypen ifråga. I dokumentationen ”teknisk beskrivning” står följande regel:
<AB> skall bara användas en gång i en och samma fras (#169).
1. Om <AB> skall representera ”även” ska värdet placeras före begreppet <fordon-mm>.
2. Om <AB> skall representera ”inte” ska värdet placeras före brödtexten ”föras”.
Detta gör man genom att tända upp mall 42 i s.k ”expertläge” och välja att ”visa” eller ”dölja” värdet för fras 169.
Om man väljer att dölja det första ”även” så blir formuleringen som följer:
Om jag istället väljer att dölja den andra frasen ”inte” så blir formuleringen istället: